Skip to main content

Amagerbrogade 68, 2300 København S

Ring på 32 54 56 74

Klinikken har lukket i uge 30. Ved akut brug for tandlæge kan patienterne henvende sig til tandlægevagten

Bidskinner

Bidskinner bruges ofte hos patienter, der har bruksisme, som vi i daglig tale kalder tandskæren, der viser sig som udtalt slitage på tænderne. Tandskæren eller tandpres sker ubevidst, og man har ingen kontrol over det. Typisk sker det om natten, mens man sover.

Som oftest er folk slet ikke klar over, at de skærer tænder, og det kommer derfor som en stor overraskelse, når de bliver gjort opmærksom på det, enten af deres tandlæge eller deres sengepartner. Som tandlæge bliver man ofte nødt til at vise slitagen, førend man kan overbevise patienten om, at de rent faktisk skærer tænder.

Symptomer på bruksisme

Symptomerne på bruksisme kan være mange. Udover et mere eller mindre tandslid kan kæbemusklerne være ømme særligt om morgenen. Dette skyldes, at ansigtets tyggemuskler er på overarbejde i løbet af natten. Ofte presses kæberne så voldsomt sammen, at der forekommer en skurrende lyd. Den kraft, tænderne skures med, er så stor, at emaljen, som beskytter tænderne, slides i stykker, og der kan opstå revner i tænderne (infraktion), der svækker tænderne, og fyldninger og kroner vil have kortere levetid.

Hvis først emaljen er slidt/skuret helt af, så fortsætter sliddet i en hurtigere grad ind i tandbenet (dentinen), og tænderne bliver kortere og kortere med tiden. I værste fald kan tænderne slides ned til tandnerven, og det kan ende med, at nogle tænder skal rodbehandles. Desuden vil tænderne blive ømme og mere følsomme overfor kulde og varme.

Ikke nok med at tænderne udsættes for et enormt pres og slid, så kan tandskæren også føre til ømme muskler og til tider spændingshovedpine. Kæbeleddet vil også kunne blive ømt på grund af overbelastningen og kan i nogle tilfælde føles som decideret ørepine. I disse tilfælde anbefaler vi, at man, udover at få lavet en bidskinne, også tager kontakt til en fysioterapeut, der kan hjælpe med øvelser, så kæbemuskulaturen kan afslappes.

Behandling af bruksisme

Hvis du har mistanke om, at du skærer tænder, anbefaler vi, at du bestiller en tid hos os, så vi kan undersøge dine tænder. Kan vi se, at du skærer tænder, kan vi tage en samtale om, hvad årsagen er, så vi kan tilråde den bedste behandling af din bruksisme. I de fleste tilfælde vil du blive tilrådet at få en bidskinne af din tandlæge. Ved tandslid gøres det for at forebygge yderligere slid. Ved muskelsmerter gøres det for at ændre positionen af kæberne, og ved tandpres for at undgå at tænder, fyldninger og kroner revner.

Hvad er en bidskinne?

En bidskinne kaldes også for en refleksfrigørende skinne. Den laves i hård akryl og placeres ofte til overkæbetændernes tyggeflader. Skinnen ophæver normalt sammenbid og gør, at underkæben kan bevæge sig frit uden at blive låst fast i en bestemt position. På den måde vil tyggemusklerne slappe mere af, og tænderne vil ikke blive slidt. Du skal sove med bidskinnen om natten.

Hvad koster en bideskinne?

Et typisk stillet spørgsmål er en pris på bidskinner. Det forstår vi godt! Dog afhænger prisen på en bidskinne af resten af undersøgelsen. Inden vi beslutter, hvorvidt en bidskinne er den rigtige løsning for dig, har vi brug for at se dig til en konsultation. Ofte ved man ikke selv, at man har bruksisme og skærer tænder, og derfor vil det typisk være noget, vi opdager ved en helt almindelig konsultation. Herefter vil vi rådgive og vejlede dig i, hvordan behandlingen af din bruksisme skal foregå. Du kan læse mere om vores priser her.

Husk, at vi tilbyder 10% studierabat på en lang række ydelser ved fremvisning af gyldigt studiekort.

Kontakt os allerede i dag

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål om dine tænder eller bruksisme. Er du selv opmærksom på, at du skærer tænder, og at du ønsker en bidskinne, er du meget velkommen til at nævne dette, når du bestiller en tid. Har du nogle spørgsmål til bidskinner eller behandling af bruksisme, må du endelig ringe til os, så du kan få svar på dine spørgsmål, og så vi kan bestille en tid hos din tandlæge.

Læs vores anmeldelser på Google

Tandlægerne No. 68 ApS har 4,7 ud af 5 stjerner baseret på 14 anmeldelser.

Kontakt os

Har du spørgsmål til en behandling eller har du generelle forespørgsler, så er du velkommen til at udfylde kontaktformularen eller ringe på 32 54 56 74. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

  • Vi glæder os til at høre fra dig!

  • Alle felter med * skal udfyldes. Vi svarer inden for 24 timer
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
×
Menu
Ring op
Kontakt
Find vej